Hasta ve Yaşlı Bakım Hizmetleri

25.11.2012 807

HASTA VE YAŞLI HİZMETLERİ ALANI

      Hasta ve yaşlı hizmetleri alanında verilen eğitim ile hasta/ yaşlı bakımı bilgi ve becerilerini kullanarak, bakıma muhtaç kişilere bakım ve rehabilitasyon hizmeti sunmayı amaçlamaktadır. Artan nüfus; sosyal, kültürel ve ekonomik koşulların değişmesi karşısında kurum bakımı yetersiz kalmakta ve yeni bakım merkezlerine, bakım elemanlarına vb. bakım hizmetlerine ihtiyaç duyulmaktadır.

      Ülkemizde de yaşlı nüfusun, toplam nüfus içindeki oranının, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdekine benzer şekilde arttığı istatistikî çalışmalarla ortaya konulmuştur. Bununla birlikte ülkemizdeki şehirleşmeye paralel toplumdaki değişme süreci, geniş aileleri çekirdek aileye dönüştürmeye başlaması, kadınların da çalışma hayatına katılmasıyla yaşlı/hasta bakımında sorunlar ortaya çıkmıştır. Bu durum ise geleneksel bakım hizmeti yerine konusunda uzmanlaşmış ve yeterli bakım niteliklerine sahip, donanımlı elemanlara ihtiyaç doğurmuştur.

       Hasta ve Yaşlı Hizmetleri Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda;

    1. Yaşlı Bakımı,

    2. Hasta Bakımı dalları yer almaktadır.

 

      Okulumuzda da Yaşlı Bakımı dalı programı uygulanmaktadır.

 

      Hasta ve Yaşlı Hizmetleri alanında öğrenciye;

     İnsan vücudunun anatomisi ve fizyolojisi, ofis programları, sağlık hizmetlerinde iletişim, etik ilke ve sorumlulukları doğrultusunda çalışma, hasta ve yaşlının kişisel bakımını yapma, tıbbi bakımını destekleme, hasta ve yaşlının beslenmesini sağlama, enfeksiyon hastalıklarına karşı önlem alma, hasta/ yaralıya ilk yardım uygulama, temel ilaç bilgisi, hastalıklar bilgisi, tıbbi terminoloji, rehabilitasyon, sağlıklı ve aktif yaşlanma,

     Yaşlı bakımı dalında; sağlıklı ve aktif yaşlanma, bakım teknikleri ve rehabilitasyon hizmetleri, enfeksiyon hastalıklarından korunma, sağlık psikoloji, meslek etiği, tıbbi terminoloji ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.ilirler)